PowerHost.bg – Блог

Кажи „ЗЕЛЕ“ или цифровите усмивки на XXI век?!

Интересно какво би било ако не съществуваха тези адски яки машинки, наречени цифрови фотоапарати?!

Да не говориме, че повечето от нас са забравили какво беше преди да навлязат масово

те в живота ни. Как купувахме филми, слагахме ги внимателно в апарата, за да не се осветят още преди да сме започнали да снимаме и снимахме!, ама по мъничко, защото си беше скъпо..

След като видим, че няма повече "пози" - така им казвахме обикновените хора, отивахме във фотото. Там изваждаха филма и го проявяваха, след около седмица получавахме снимките – 20-тина на брой и това е!

След това започвахме да разглеждаме с интерес тъпите физионимии и интересните моменти от важни събития.. Понякога толкова ме хващаше яд, че не се харесвам на някоя снимка, обаче нямаше какво да се направи. Снимките се виждаха след като извадиш и проявиш филма, а момента вече е отдавна отминал и снимката не може да се корегира!

В днешно време обаче, почти всеки си има поне едно фотоапаратче, задължително цифрово, за да си снима на воля и да корегира на момента ако не хареса снимката – ами триеш и пробваш пак, лесно е!

И все пак има нещо романтично в едновремешните фотоапарати. Дългото очакване да разбереш какво си заснел, защото снимахме само важните неща от живота - сватби, кръщенета, балове, семейни почивки, рожденни дни, а пък и не всеки си имаше снимачка все пак..

Но затова пък се събирахме по повече на една снимка, разменяхме филми, правехме копия на „готините“ снимки и си ги разменяхме, и да си го кажем направо – не се снимахме основно за Facebook!

А сега да се върнем в XXI век!

Каква всъщност е разликата между „класическите“ фотоапарати и дигиталните?

Като изключим очевидните разлики можем да кажем и доста неща, които не се виждат толкова лесно.

Вероятно повечето са наясно, че технологията е много различна, тъй като изображението вече не се записва върху фотографска лента а в паметта, с която е снабден фотоапарата (карта с памет или вградена вътрешна памет). А знаете ли как става това?

Това, което виждате през визьора или обектива се регистрира от електронен сензор, така наречената матрица. Матрицатата е изградена от милиони елементи, които реагират на светлината независимо един от друг – т.нар пиксели. Попадналата върху матрицата светлина се преобразува в електричество под формата на множество заряди, които процесорът на вашия фотоапарат превръща в цифрово изображение и съхранява в паметта му. Изображенията могат да се прехвърлят на компютър, където да се видят като различни файлове с подходяща програма, поддържаща формата им. Така създадените изображения можете свободно да разглеждате с помоща на компютър, телевизор, можете да ги заредите в паметта на дигитална фоторамка и да им се наслаждавате на работното си място например. Ако държите на хартията също няма да срещнете затруднения, тъй като спокойно можете да принтирате изображенията, а ако имате въображение  и получите вдъхновение, преди да разпечатате произведенията си можете и да ги поукрасите с някоя програма за визуални ефекти! Не забравяйте, че може да се публикуват директно в социалните мрежи или да изпратите закачлива снимка на гаджето през мобилния J

Обаче..

Как да си изберем фотоапарат? Това е един добър въпрос, който със сигурност всеки от нас си е задавал. Сред огромното разнообразие от марки, модели, цветове, ежедневните иновации и вариращите цени направо сме изгубени ако незнаем какво търсим ..

Като за начало ще бъде много лесно ако решим за какво ни трябва този фотоапарат. Например ако искаме да си снимаме навсякъде и всичко, то би било добре ако се събира в джоба ни или поне в средно голяма дамска чанта. Не че мъжете не снимат, но дамските чанти са си доста полезни за съхранение на всякакви предмети, пък и повечето мъже си имат половинка и могат да се възползват от задължителната дамска чанта, която тя така старателно носи навсякъде със себе си!

Ако обаче фотоапарата ви трябва за отразяване на важни събития, използвате го за работа или просто сте маниак, определено няма да се събере в дамска чанта, въпреки, че на мода са дамски чанти тип куфар.. ще имате нужда от истински куфар поне за обективите..

Трети, но не последен вариант е да сте от т.нар „умерени маниаци“, които искат фотоапарат, ама да не е поредната сапунерка, да е малко по-така..Не, че не го ползват основно за забавление, ама повече му разбират на снимането и искат нещо, което поне малко ги доближава до професионалистите.

За каквото и да решите, че ви трябва фотоапарата добре е да знаете, че можете да избирате между много и различни размери – компактни, миниатюрни, гиганти J

Както се казва щракайте, снимайте,отразявайте, поствайте, публикувайте и се кефете, защото както се казваше в една реклама „Всеки миг е важен!“!! И не забравяйте, че повечето дигитални фотоапарати правят видео, не се стеснявайте да споделите поредното лудо парти в сайтовете за видео споделяне!

Коментари (0) Връзки за обратно следене (0)

За съжаление, формата за коментари е затворена в момента.

Все още няма връзки за обратно следене.